مقالات

تاریخچه عایق های رطوبتی

تاریخچه عایق های رطوبتی را میدانید ؟ اهمیت حفاظت از ساختمان در برابر رطوبت را چطور؟ در این مقاله سعی داریم در خصوص این موضوعات توضیح دهیم پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. حفاظت ساختمان ها در برابر رطوبت، در تمام دورانها یکی از دغدغه های بشر بوده است و از گذشته تاکنون از روشهای مختلفی جهت آب بندی مورد استفاده قرار گرفته است.

یکی از ابتدایی ترین روشها استفاده از ملات کاهگل بوده است. در ایران، از دیرباز در مناطق پر بارش، بام شیب دار و در مناطق کم بارش، بام افقی می ساختند. بام افقی با کاهگل آب بندی می شده بدین ترتیب که خاک و کاه و آب را خوب مخلوط کرده و ورز می دادند سپس بر روی بام به صورت یک لایه پهن می کردند. نقش کاه مسلح کردن گل و جلوگیری از ترک خوردن آن است. همچنین به کاهگل بام اندکی نمک طعامی اضافه می کردند تا از رویش گیاهان در بستر ایجاد شده جلوگیری شود و نیز گل خمیری شده در زمستان در دمای زیر صفر درجه یخ نزند.

هر ساله روی کاهگل قدیمی را با یک لایه کاهگل جدید می پوشانند و آن را غلتک می کردند. این روش هنوز در برخی از روستاهای ایران رایج است. بعد از جنگ های ایران و روسیه، روس ها در مستعمره هایشان از جمله شیروان قفقاز، بام های شیب دار را با ورق های مس یا آهن سیاه می پوشانند. ایرانیان این روش را فرا گرفته و آن را با نام بام شیروانی رایج کردند. بعدها ورق آهن سفید و ورق های پنکوسیم (پنبه کوهی و سیمان) در بام های شیب دار استفاده شد. با گذشت زمان و استفاده از فراروده های نفتی در بخش های مختلف صنعت، ساختمان نیز از این مواد بی بهره نماند و با ورود قیر به بازار مصالح ساختمانی، اجرای قیرگونی و ایزوگام به عنوان رابج تربن روش آب بندی در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار گرفت.

عایق های رطوبتی نسل جدید

در دو دهه اخیر عایقهای رطوبتی نسل جدید با عملکرد و دوام بهتر و با ساختارهای جدیدی و سازگار و همخوان با دیگر مصالح ساختمانی وارد بازار صنعت ساختمان شده است و عایق های پلیمری و نانو پلیمری از این دست عایقها رطوبتی به شمار میروند.

جهت آشنایی بهتر با تاریخچه عایق های رطوبتی و انواع آن، شناخت دسته بندی های ذیل مورد نیاز می باشد:

۱- انواع عایق های رطوبتی بر اساس نوع مواد تشکیل دهنده
۲- انواع عایق های رطوبتی بر اساس روش اجرا

انواع عایق های رطوبتی

۱- انواع عایق رطوبتی بر اساس نوع مواد تشکیل دهنده

عایق رطوبتی بر اساس نوع مواد تشکیل دهنده را میتوان به زیرگروه های زیر تقسیم بندی نمود.

۱-۱- عایق های رطوبتی بر پایه قیر

بخش چسباننده این عایق های رطوبتی را قیر تشکیل میدهد ایزوگام و قیرگونی.

۱-۲- عایق های رطوبتی بر پایه پلیمری (عایق های پلیمری)

بخش چسباننده این عایق های رطوبتی را انواع پلیمر و یا کوپلیمرهای پایه آب و یا پایه حلالی تشکیل می دهند. عایق های رطوبتی بر پایه پلی یورتانها از گروه عایق های رطوبتی پایه حلالی میباشند.

به دلیل قیمت تمام شده ی بالای آنها، معمولا استفاده از این عایقهای رطوبتی در فضای ساختمان مقرون به صرفه نیست. همچنین عایقهای رطوبتی بر پایه رزینهای اکریلیک و استایرن اکریلیک از دسته عایقهای رطوبتی بر پایه آب میباشند. معمولا عایقهای رطوبتی پایه آب خود به دو گروه عایقهای رطوبتی تک جزیی و عایق های رطوبتی دو جزیی تقسیم میشوند.

عایق های رطوبتی دوجزیی معمولا دارای یک جز پایه سیمانی می باشند. عایقهای رطوبتی تک جزیی پایه آب به دلیل نداشتن جزء پایه سیمانی دارای چسبندگی کمتری نسبت به عایقهای دو جزیی می باشند. البته در برخی از این محصولات توصیه میگردد در مقاطعی نسبت به اختلاط این عایق رطوبتی با یک ملات ماسه سیمان اقدام شود. که در نتیجه این اختلاط، پوشش ایجاد شده بر روی سطح معمولا دارای انعطاف پذیری پایینتری نسبت به عایق های رطوبتی دوجزیی را دارا بوده و احتمال ترک خوردگی ناشی از نشست سازه در آنها بیشتر است.

۱-۳- عایق های رطوبتی نانو

معمولا در تقسیم بندی های علمی نمیتوان دقیقا دسته ای را با نام عایق رطوبتی نانو در گروه عایقهای رطوبتی گنجاند. ولی از آنجایی که واژه عایق نانو و یا عایق رطوبتی نانو در بازار محصولات نوین صنعت ساختمان رایج شده است، لازم است در مورد این گروه عایقهای رطوبتی نیز به طور جداگانه صحبت گردد.

همانطور که از اسم این عایق رطوبتی پیداست، میبایست در تولید و فرآوری این محصول از فناوری نانو استفاده شده باشد. لذا میتوان این نامگذاری را در زیرگروه عایق های رطوبتی پلیمری نیز تقسیم بندی نمود. چرا که برخی از عایق های رطوبتی پلیمری (یا به قولی آب بندهای پلیمری) به واسطه داشتن نانو ذرات در ساختار خود نیز یک عایق نانو محسوب میشوند.

معمولا حضور نانو ذرات در عایقهای رطوبتی نانو، به دلایل مختلفی از جمله بهبود عملکرد آب بندی، کمک به آب گریز کردن پوشش، آنتی باکتریال نمودن عایق رطوبتی و یا کمک به دوام و استحکام عایق رطوبتی میباشد.

در بسیاری از عایقهایی که در بازار صنعت ساختمان از آنها به نام عایق نانو یاد میشود کمتر دیده میشود که کاملا از فناوری نانو بهره مند باشند. ولیکن از آنجایی که عموم مردم با عملکرد و مشخصات فنی این دسته از عایقهای رطوبتی آشنا نیستند همه ی عایقهای رطوبتی جدید که ظاهر و عملکردی متفاوت با ایزوگام و قیرگونی دارند را عایق نانو مینامند.

۱-۴- عایق های رطوبتی پایه سیمانی

عایق های رطوبتی پایه سیمانی میتوانند یک گروه از عایق های رطوبتی پلیمری محسوب شوند چرا که در ساختار تشکیل دهنده ی این عایق ها از مواد پلیمری جهت افزایش چسبندگی و تا اندازه ای انعطاف پذیری ملات سیمانی اجرا شده استفاده شده است. در برخی از این عایق های رطوبتی یا به قولی ملات های آب بند پایه سیمانی از نانوذرات نیز جهت بهبود عملکرد آب بندی و افزایش چسبندگی استفاده شده است.

معمولا استفاده از ملاتهای آب بند پایه سیمانی برای فضاهایی که امکان نشست و ترکهای جزیی در سازه وجود دارد به دلیل صلب بودن این گروه از آب بندها توصیه نمیشود.

۲- انواع عایق رطوبتی بر اساس روش اجرا

عایق های رطوبتی بر اساس روش اجرا معمولا به دو گروه گرم اجرا و سرد اجرا تقسیم میشوند.

۱-۲- عایق رطوبتی گرم اجرا

عایق رطوبتی گرم اجرا مانند ایزوگام و قیرگونی در هنگام اجرا جهت چسبیده شده به سطح زیرین نیاز به گرم نمودن و شعله دارند.

۲-۲- عایق رطوبتی سرد اجرا

عایق های امولوسیون و قیر سرد در گروه عایقهای رطوبتی سرد اجرا میباشند. چرا که صرفا با مخلوط نمودن جزء پودری و جزء مایع و یا ماده عایق و ماده مکمل میتوان نسبت به اجرای این دست از عایق های رطوبتی با استفاده از قلم مو و یا غلطک رنگرزی اقدام نمود.

در این مقاله در خصوص تاریخچه عایق های رطوبتی و انواع آن توضیح داده شد امیدواریم که با مطالعه این مقاله اطلاعات لازم را در این خصوص بدست آورده باشید و سپس اقدام به خرید هوشمندانه از فروشگاه های معتبر از جمله سیلگاگروپ نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 4 =